Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Dozerali sme na bezpečnosť počas futbalového derby a vyslobodzovali daniela zamotaného do povrazu (zásahy hliadok 11. - 17. marca)

Dátum: 19.03.2024
Autor: Barbora Krajčovičová
Dozerali sme na bezpečnosť počas futbalového derby a vyslobodzovali daniela zamotaného do povrazu (zásahy hliadok 11. - 17. marca)

Mestské policajtky a policajti sa počas uplynulého týždňa museli v uliciach Bratislavy vysporiadať s 2 808 udalosťami. Pomohli mužovi po útoku nožom a pátrali po páchateľovi, zaisťovali tiež bezpečnosť na protivládnom proteste a aj futbalovom derby. V spolupráci s hasičmi zachraňovali daniela zamotaného v lanách.

Hliadky mestskej polície sa najčastejšie zaoberali porušeniami v oblasti dopravy, bolo ich celkom 1138, pričom 74 z nich bolo spáchaných závažným spôsobom. Druhými najzastúpenejšími boli priestupky proti verejnému poriadku a aj porušenia na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách. Pomerne často sme riešili aj psíčkarov, ktorí si neplnili svoje povinnosti pri venčení svojich štvornohých miláčikov. Zaoberali sme sa tiež priestupkami proti občianskemu spolunažívaniu. Nechýbali prípady kedy taxikári nerešpektovali príslušné ustanovenia zákona o cestnej doprave, čím sa dopustili porušení, ale napríklad aj situácie, kedy ľudia fajčili na miestach, kde je to zakázané.

Počas týždňa kolegovia a kolegyne v teréne našli 4 vraky vozidiel3 nelegálne skládky odpadu, ktoré hlásili príslušným miestnym úradom. V 1 prípade nám nálezca odovzdal nájdené osobné doklady. Najpriestupkovejším miestom sa za uplynulý týždeň stala Einsteinova ulica s 34 porušeniami. Prítomnosť pracovníkov rýchlej zdravotnej pomoci si vyžadovalo až 18 situácií, 2-krát sme spolupracovali s príslušníkmi Hasičského a záchranného zboruv 3 prípadoch so Slobodou zvierat. 

Protest a futbal aj pod dozorom mestskej polície

Ďalší zo série protivládnych protestov sa v minulom týždni uskutočnil v piatok podvečer na Námestí slobody. Vodičov a šoférky sme už vopred upozorňovali na predpokladaný zvýšený počet chodcov a možné zdržania v tejto lokalite. Mestská polícia navýšila počet hliadok v teréne a posilnila dozor nad ulicami aj prostredníctvom Mestského kamerového systému.

Viac policajtov a policajtiek v uliciach Bratislavy si mohli všimnúť obyvatelia aj počas nedele. Na Národnom futbalovom štadióne totiž prebiehal duel medzi mužstvami ŠK Slovan Bratislava a FC Spartak Trnava. Zápas bol klasifikovaný ako rizikový, preto boli v pohotovosti nielen motorizované a pešie hliadky, ale napríklad aj hipológovia Policajného zboru či kynológovia mestskej a štátnej polície. Ani na jednom z podujatí sme nemuseli riešiť závažnejšie prípady narušenia verejného poriadku či ohrozenia bezpečnosti.

gabika_a_atos_(Veľké)Počas futbalových zápasov sú hliadky prítomné vo zvýšenej miere nielen v okolí štadióna, ale preventívne napríklad aj v centre mesta, kde sa zvyknú pohybovať väčšie skupiny fanúšikov. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Potýčka vyvrcholila bodnutím nožom

Vo štvrtok krátko po 21:00 započuli mestskí policajti zo Starého Mesta za pamätníkom na Námestí SNP hlasnú vravu. Ihneď sa išli pozrieť čo sa deje. Na zemi našli ležať muža v bezvedomí a okolo neho skupinu ľudí. Tí hliadke uvideli, že došlo k fyzickej roztržke medzi ním a iným mužom, ktorá skončila bodnutím nožom. Páchateľ sa následne vydal na útek.

Mestskí policajti okamžite skontrolovali mužov zdravotný stav. Mal bodné poranenie v oblasti hrudníka, preto začali s poskytovaním prvej pomoci. Krátko na to sa na miesto dostavili záchranári, ktorí si ho prevzali a v stabilizovanom stave previezli do nemocnice.

Hliadky mestskej polície aj v spolupráci s Policajným zborom SR začali prehľadávať okolie. Muža podozrivého z útoku sa policajným hliadkam napokon podarilo aj vďaka dobrej miestnej znalosti vypátrať a následne eskortovať na príslušné policajné oddelenie za účelom vykonania ďalších nevyhnutných úkonov.

Spútaný lanami

Dúbravským mestským policajtom sa na Ulici Na barine v bratislavskom Lamači naskytol smutný pohľad. Po upozornení od všímavých ľudí cez linku 159 tam totiž našli ležať daniela zamotaného do lán z oplotenia kvetinového záhonu pred jedným z obytných domov. Na paroží mu okrem lán viseli aj drevené koly, ktoré zrejme v snahe oslobodiť sa vytrhol zo zeme.

Po boji s povrazmi bol značne vysilený, ale našťastie nemal žiadne viditeľné poranenia. Hliadka sa ho snažila upokojiť až do príchodu privolaných hasičov, ktorým sa aj za asistencie policajtov podarilo daniela bezpečne vyslobodiť. Ten následne odbehol späť do svojho prirodzeného prostredia do lesa.

daniel_v_lanách_2Na daniela nás upozornili všímaví ľudia. Po vyslobodení z lán odbehol do neďalekého lesa. Foto: Mestská polícia Bratislava

Pomoc v každej situácii

Ružinovská hliadka v pondelok večer preverovala oznam o osobe, ktorá ležala nehybne na zemi na Rožňavskej ulici. Policajti po príchode na miesto ihneď skontrolovali jej zdravotný stav. Našťastie bola pri vedomí, avšak vykazovala príznaky otrasu mozgu. Postarali sa o ňu až do príchodu posádky rýchlej zdravotnej pomoci, ktorá jej poskytla odbornú pomoc.

Na osobu v núdzi sme boli upozornení napríklad aj vo štvrtok popoludní. Vodička si počas prechádzania Karpatskou ulicou všimla v podjazde ženu, ktorá mala, podľa jej slov, otvorenú zlomeninu. Ihneď sa k nej vydali policajti z Útvaru zásahovej jednotky a kynológie. Po kontrole jej zdravotného stavu zistili, že má na tele viacero zranení staršieho dáta. Aj v tomto prípade privolali zdravotníkov, ktorí si ju prevzali do opatery.

V minulom týždni si pomoc mestskej polície vyžadovala aj situácia, kedy staršia osoba nešťastne spadla v byte na piatom poschodí a nedokázala sa sama postaviť. Policajti sa o ňu postarali, pomohli jej vstať a presunuli ju na gauč. Pozreli sa aj na jej zdravotný stav. Pádom si našťastie nespôsobila žiadne zranenia.