Preskočiť na hlavné menu Preskočiť na obsah
Preskočiť navrch stránky Preskočiť na koniec obsahu

Zachraňovali sme dieťa uzamknuté v aute a aj muža v núdzi (zásahy hliadok 12. – 18. februára)

Dátum: 20.02.2024
Autor: Barbora Krajčovičová
Zachraňovali sme dieťa uzamknuté v aute a aj muža v núdzi (zásahy hliadok 12. – 18. februára)

Počas minulého týždňa sa museli hliadky mestskej polície v Bratislave popasovať s 2 763 udalosťami. Riešili prípad dieťaťa uzamknutého v aute, postarali sa o muža v ťažkostiach a prvú pomoc poskytli aj viacerým zraneným ľuďom. Cez víkend vo zvýšenej miere dozerali na bezpečnosť v oddychovo-rekreačných zónach.

Aj v uplynulom týždni dominovala medzi zistenými a riešenými udalosťami oblasť dopravy s 1 121 priestupkami. Z nich 71 bolo spáchaných závažným spôsobom. Druhými najzastúpenejšími boli priestupky proti verejnému poriadku a aj porušenia na úseku čistoty a poriadku na verejných priestranstvách. Pomerne často sme riešili aj ľudí, ktorí fajčili na zastávkach mestskej hromadnej dopravy alebo na iných miestach, kde je to zakázané.

Zaoberali sme sa tiež priestupkami proti občianskemu spolunažívaniu, taxikármi, ktorí sa dopustili porušení zákona o cestnej doprave, ale aj psíčkarmi, ktorí počas venčenia svojich miláčikov nerešpektovali príslušné pravidlá. Počas týždňa našli mestskí policajti v teréne 2 vraky vozidiel3 nelegálne skládky odpadu, ktoré hlásili príslušným miestnym úradom. Najvyťaženejšou lokalitou sa za uplynulý týždeň stala Bajkalská ulica s celkovým počtom 34 priestupkov. V 7 prípadoch sme spolupracovali s pracovníkmi rýchlej zdravotnej pomoci5-krát so Slobodou zvierat. 

Dieťa sme dostali z auta von

Operátorka linky 159 vyslala najbližšiu dúbravskú hliadku pomôcť matke, ktorej jeden a polročná dcérka sa nešťastnou náhodou zamkla v aute. Mestskí policajti ju ubezpečili, že dievčatko dostanú určite von. Jednou z možností bolo rozbiť okno. Avšak vzhľadom na to, že sú v týchto dňoch mierne teploty, nehrozilo dieťaťu bezprostredné ohrozenie. Aj preto sa rozhodli postupovať miernejšie. Policajtka v operačnom stredisku zabezpečila kľúčovú službu a privolala na miesto servisného pracovníka. Do jeho príchodu policajti komunikovali s matkou a uisťovali ju, že ak by jej dcére niečo hrozilo, tak auto bez váhania otvoria. Našťastie použitie sily nebolo potrebné.

Ak objavíte napríklad dieťa alebo zviera zamknuté v aute, kontaktujte ihneď mestskú políciu prostredníctvom linky 159. Ak sa domnievate, že je situácia kritická, neváhajte, okno na aute rozbite a dieťa vytiahnite von.

Detský organizmus sa prehreje tri až päťkrát rýchlejšie ako telo dospelého. Dieťa v aute postupne malátnie, pridružujú sa bolesti hlavy a zvracanie. Koža je najprv červená a neskôr bledne. Po chvíli sa objavia kŕče, nasleduje bezvedomie, zastavenie krvného obehu, dýchania a nastáva smrť.

Ak je dieťa pri vedomí a plače, zoberte ho do tieňa a chlaďte ho.

Ak je dieťa v bezvedomí, ale dýcha, umiestnite ho do stabilizovanej polohy a hlavu mu zakloňte tak, aby nič nebránilo jeho dýchaniu.

V prípade, ak dieťa nedýcha, uložte ho na zem, zakloňte mu hlavu, skontrolujte ústnu dutinu a odstráňte prípadné viditeľné prekážky. Následne vdýchnite 5-krát do úst (u detí do 1 roka do úst aj nosa zároveň) a potom vtláčajte hrudník tempom 100-krát za minútu. Po 30 stlačeniach, 2-krát vdýchnite a opakujte až do príchodu záchranárov. Pri deťoch do 1 roka stláčajte hrudník dvoma prstami, pri starších deťoch hranou dlane.

dieta_v_aute_(Veľké)Nie je to prvýkrát čo sme riešili prípad dieťaťa zabuchnutého v aute. Našťastie vždy sa nám ich podarilo bezpečne dostať von. Ilustračná foto: Mestská polícia Bratislava

Zachraňovali sme muža v ťažkom duševnom rozpoložení

K štyridsaťdeväťročnému mužovi okamžite po prijatí oznamu vyrazila najbližšia petržalská hliadka mestskej polície ako aj posádka rýchlej zdravotnej pomoci. Značne rozrušeného muža sa im spoločnými silami podarilo upokojiť, dostať do sanitky a previezť na potrebné vyšetrenia do nemocnice na Antolskej ulici.

Po približne hodine od jeho prevozu do nemocnice prijala operátorka linky 159 hovor. V telefóne sa ozval dotyčný muž, ktorý sa jej priznal, že z nemocnice ušiel a nachádza sa opäť vo svojom byte. Pokračoval vo vyhrážkach, že si ublíži a že jeho život už nemá zmysel.

Policajtka s dlhoročnou praxou vedela, že zúfalého muža musí upokojiť, vysvetliť mu, že všetko bude v poriadku a udržať ho na linke, kým k nemu dorazia záchranné zložky. Opatrnou a najmä citlivou komunikáciou sa jej to podarilo. Hliadky mestskej a štátnej polície sa k nemu zakrátko dostali a odovzdali ho záchranárom, ktorí sa oňho postarali.

Ak sa stanete svedkom akejkoľvek situácie, pri ktorej je ohrozený život alebo zdravie, prosíme, bezodkladne nás kontaktujte prostredníctvom linky 159. Môžete tak zachrániť život.

V prípade životných problémov, úzkostí alebo keď sa cítite osamotene, slabo, nešťastne, neváhajte a obráťte sa na odborníkov. Kontakty nájdete napríklad na: https://www.bratislava.sk/socialne-sluzby-a-byvanie/pomoc-a-podpora/linky-pomoci

Aj ďalšie prípady si vyžadovali odborný zásah zdravotníkov

V úvode týždňa smerovala ružinovská hliadka na základe oznamu na linku 159 na Trnavskú cestu, kde nehybne ležal muž. Policajti ihneď po príjazde skontrolovali jeho zdravotný stav. Bol pri vedomí, ale javil známky podchladenia a sťažoval sa na bolesť v ramene. Poranil si ho pravdepodobne v dôsledku nešťastného pádu. Nakoľko si jeho stav vyžadoval odborné vyšetrenie, bola na miesto privolaná posádka rýchlej zdravotnej pomoci. Do času jej príchodu sa policajti o muža postarali.

O deň neskôr si dúbravská dvojica policajtov pri prechádzaní Saratovskou ulicou všimla nepekný pán ženy zo schodov. Okamžite jej išli na pomoc. Krvácala z nosa a úst a javila známky zmätenosti. Aj v tomto prípade si situácia vyžadovala prítomnosť záchranárov, ktorí ju previezli na vyšetrenie do nemocnice na Kramároch.

Lesopark pod dohľadom mestskej polície

So stúpajúcimi teplotami čoraz viac ľudí prichádza do rekreačno-oddychových oblastí v mestských lesoch za relaxom alebo športom. Pocítili sme to aj počas uplynulého víkendu a to najmä v lokalite Železnej studničky a Kamzíka. Hliadky mestskej polície dozerali na bezpečnosť návštevníkov, verejný poriadokusmerňovali dopravu v blízkosti parkovacích plôch. Posvietili sme si aj na majiteľov psov, či dodržiavajú jednu z hlavných zásad, mať svojho štvornohého miláčika na vôdzke nielen v meste, ale aj pri venčení v lese. Aj nasledujúce víkendy sme pripravení byť vám nablízku počas návštev Bratislavského lesoparku.

1000018611_(Veľké)Hliadky mestskej polície v rekreačných zónach dozerajú na bezpečnosť návštevníkov. Z dôvodu veľkého náporu motoristov a zaplnených parkovísk, musia často pristúpiť aj k usmerňovaniu dopravy a odklonu prichádzajúcich vozidiel do menej vyťažených oblastí. Foto: Mestská polícia Bratislava